İPEK PROTEİNİ NEDİR?

İpek proteini, ipek böceğinin kozalarından elde edilen aminoasit kompleksidir. Yaşamın temel taşını oluşturan protein önemli bir besin kaynağı olup, medikal ve kozmetik alanda önemli fonksiyonları bulunmaktadır.İpek proteinleri bu amaçla kullanılan tüm protein çeşitlerine göre cildimize en çok uyum gösteren yapıdır. İpek proteininin iki ana etken maddesi vardır "fibroin" ve "sericin" denilen yüksek molekül ağırlıklı ve suda çözünen glikoproteinler.

İpek proteini cilt ve saç kozmetiğinde oldukça fazla kullanılmaktadır. İpek proteini krem veya losyon formunda kullanıldığında cilt esnekliğini artırır, cilt kırışıklıklarını azaltır ve anti-aging etki gösterir.

  • İpek proteini ciltten nem kaybını önleyerek nem dengesini korur.

  • İpek proteini cilt yüzeyinde koruyucu bir film tabakası oluşturur.

  • İpek protein cilde yumuşaklık ve pürüzsüzlük kazandırır.

  • Yıkamaya dayanıklıdır

  • Cillte renk bozukluklarının giderir

  • Güneşe bağlı moleküler deformasyonların onarımını sağlar

  • İpeksi yumuşaklık verir

EZBER BOZAN YENİLİK

Yüzyıllardır uzak doğuda güzellik amaçla kullanılan ipek böceği kozaları, gelişen teknolojiyle farklı formlarda kozmetik alanında kullanılmıştır. Therasilk araştırmacıları 10 yılı aşkın ar-ge ve inovasyon çalışmalarında, ipek peptidlerinin en etkin formlarıyla uygun formulasyonlar geliştirmiştir. Gerek dermokozmetik alanda gerekse medikal alanda çeşitli değerlendirmeleri yapılmıştır.

Bu alanda öncü olan Therasilk ürünleri çok değerli bir malzeme olan İpeğin, saflığını koruyarak aynı hassasiyette ürün formulasyonları geliştirir. Therasilk markası 10 yılı aşkın yaptığı çalışmalar ile formulasyonlarında ipeğin diğer kozmesötiklerle uyumlu etkinliğini , cilt için en etkin kullanım yolunu ve dozunu standardize etmiştir.

KOZMESÖTİKLER NEDİR?

Cilt bakımında etkin, biyolojik olarak aktif bileşenlere sahip kozmetik ürünlerdir. Cilt sağlığını iyileştirmek ve belirli cilt koşullarına, ince çizgiler, kırışıklık, gevşeklik ve hiperpigmentasyon gibi görünür yaşlanma belirtilerine neden olan hasarı, onarmaya yönelik ürünlerdir. Bu ürünler reçeteye dayalı ürünler ve tezgah üstü kozmetikler arasında bir köprü sunar ve bunların etkinliği bilim tarafından desteklenir.

Pek çok bilimsel çalışma ışığında faydaları ortaya konan İpek proteini, saflığı ve doğallığıyla bebeğimize güvenle kullanabileceğimiz doğadan bir hediyedir.

"Fibroin" Aminoasit Kompozisyonu
Aminoasit 100gr'da
Histidin 88
Isoleucina 157
Leucina 137
Lysine 49
Methionine <
Phenylalanine 177
Threonine 432
Trytophan <
Analine 942
Total Esansiyel Aminoasit 1962
Alanine 36100
Glycine 45126
Pyroline 117
Glutamic Acid 736
Aspartic Acid 1138
Cysline 196
Tyrosine 667
Arginine 39
Serine 10300
Water% 2.6

İpek Doğal Keratindir

Tarihi kaynaklara göre antik çağlardan beri ipek böcekçiliği ve ipek çekim işçiliğiyle uğraşan Japonya'da ipek ipliğin işlenmesi sırasında çalışan kadınların ellerinin hep genç kalması dikkat çekmiştir. İpeğin cilt sağlığı üzerinde etkisini keşfeden uzakdoğulu kadınlar eski zamanlardan beri kozmetik amaçlı ipeği kullanmışlardır.

İpek proteini, İpek böceğinden elde edilen ipeğin işlenmesi ile elde edilir. Saçımız ve cildimiz ipekle aynı yapı olan keratinden oluşmuştur.

İpeğin Cilde 5 Katkısı

Nemlendirici Etki

İpek molekülleri kendi kütlesinin 10 bin katı kadar su emer ve gözenekli yapısıyla fazla sıvıyı ortamdan uzaklaştırır, cilt için ideal nemi tutar.

Doğal Kırışıklık Karşıtı

Zengin aminoasit içeriğle kolejen liflere büyük benzerlik gösterir. Cilt üzerinden keratinositler yoluyla gerek nem dengesini koruyarak gerekse hücresel metabolizma yoluyla cildi sıkılaştırır, kırışıklıkları önler.

Beyazlatma Etkisi

Ciltteki renk farklılıkları tirozinazın oksitlenmesi sonucu düzensiz melanin birikimiyle olur. İpek proteinindeki serine aminoasiti bu enzim aktivitesini önler.

UV Engelleyici Etki

Cilt için en önemli yaşlanma faktörlerinden biri olan güneş ışınlarını emerek etkin koruma sağlar.

Yatıştırıcı Etki

Keratin doku üzerinde oluşturduğu ince film cildin dış etkilerden korunmasına ve var olan hassasiyetin yatışmasını sağlar.

"Sericin" Aminoasit Dağılımı
L-Alanine %34.36
Glycine %27.23
L-Serine %9.58
L-Valine %3.49
L-Threonine %2.00

Elementler Fibroin Sericin
C 47.60 46.50
H 6.39 6.04
N 18.33 16.50
O 27.68 30.96

Kozmetikte İpek Proteini Kullanımı

İpek proteinleri yapısı itibariyle insan cilt ve saç yapısıyla benzerdir. Bu yönüyle keratin dokuya eğilim gösteren ipek proteinleri keratinosit hücreleri üzerinden fonksiyonlarını gösterirler. Cildimizin üst tabakasını oluşturan dermis katmanı hücreleri keratinositlerdir.Cildimiz biyolojik nedenlerden ve güneş ışınlarının verdiği zarardan dolayı yıpranır ve yaşlanır. İpek proteinleri UV ışınlarını mükemmel derecede absorbe etme yeteneğine sahip olup bu zararlı ışınların yol açtığı hücresel DNA hasarlarının önüne geçer ve oluşan oksidasyona karşı koyar.

Zaman içindeki olumsuz çevresel koşullar ve genetik faktörler epidermis’teki melanosit hücrelerinin sayılarının artmasına ve bölgesel düzensiz pigmentasyona neden olurlar. Keratinosit hücreleri aracılığıyla UV ışınlarına karşı hücre çekirdeğini korumak için girdikleri bu çaba sonucu cilt parlaklığını kaybeder, gölgelenmeler başlar. İpek proteinleri keratin dokuya tutunup adeta film gibi kaplamak suretiyle hücreleri UV ışınlarından zırh gibi korur. Cilt parlak ve canlı görüntüsüne kavuşur.

Vücudumuz %70 oranında su içerirken toplam suyun %20 si cildimizde bulunur. Dış faktörlerin zorlayıcı etkisi ile sıvı kaybı veya yetersizliği kırışıklıkların artmasına neden olur. Derimizin üst katmanını oluşturan keratin tabaka su kaybımızı önlemek için bariyer oluşturur.

İpek proteinleri gün içinde sabun gibi kimyasal etkiler, UV ışınları, rüzgar vs gibi pekçok farklı sebeplerden dolayı bütünlüğü bozulmuş keratin tabakayı onararak nem dengesini düzenler. İpek ortamda ihtiyaç duyulan optimum nemi sağlar.

  • İpek proteinin sericin den gelen güçlü UV koruyucu özelliği bulunmaktadır.

  • Girdiği formulasyonda ürüne ideal bir diffüzyon imkanı sağlar.

  • Lipid peroksidaz ve tyrosine kinase enzim aktivitelerini inhibe etmek suretiyle DNA hasarının önüne geçer, onarım mekanizmalarını aktive eder.

  • Kendi yapısının 10.000 katına kadar su tutma kapasitesine sahiptir.

  • Düşük moleküler yapısı ve sahip olduğu karboksil, hidroksil ve amino gruplarından oluşan polar yan zincirler doğal ve sentetik polimerlerle kolay çapraz bağlanma, kopolimerizasyon ve harmanlanmayı sağlar.